Lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliğinde değişiklik

Lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliğinde değişiklik
20 Temmuz 2020 - 12:08
20 Temmuz 2020 PAZARTESİResmî GazeteSayı : 31191
YÖNETMELİK
Kırıkkale Üniversitesinden:
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM
YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 22/9/2019 tarihli ve 30896 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kırıkkale Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(1) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde 55 puandan az olmamak üzere Yönergede belirlenen ALES puanına sahip olmaları gerekir. Ancak;
a) Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,
b) Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında,
ALES şartı aranmaz.”
“(5) Birinci fıkranın (b) bendi kapsamındaki adayların değerlendirme işlemleri için:
a) Mezun olduğu lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanı dikkate alınmaksızın, 55’ten düşük 75’ten fazla olmamak üzere Yönerge ile bir puan belirlenir ve ilgili programın şartlarında ilan edilir.
b) Bu adaylar daha önceden aldığı puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanından, farklı bir alanda başvuru yapabilir.
c) İlan edilen puan, puan türüne bakılmaksızın ALES puanı olarak hesaplamalara dâhil edilir.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“c) Başka bir yükseköğretim kurumundan ders döneminde yatay geçişle gelmiş ve en fazla üç dersi (en fazla 30 AKTS) kabul edilmiş öğrenciler, tüm dersleri başarmış olmak kaydıyla, ilk yarıyıl sonunda tez çalışmasına başlayabilirler. Bu şekilde yatay geçişle gelen öğrenciler, önceki yükseköğretim kurumunda geçirdikleri süre de dâhil olmak üzere, programı en çok altı yarıyılda tamamlarlar.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için; bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den ve toplam 21 krediden az olmamak kaydıyla en az yedi ders, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere, en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir ders, yüksek lisans döneminde alınmış ve başarılmış ise doktora programında alınmasına gerek yoktur.
(3) Doktora programlarında, Başkanlığın önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden, yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en fazla iki ders (en fazla 20 AKTS) seçilebilir.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci, dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Doktora programına başvurabilmek için adayların, tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla Yönerge ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir. Ancak doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz ve bu adayların değerlendirme işlemleri için,
a) Mezun olduğu lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanı dikkate alınmaksızın, 55’ten düşük 75’ten fazla olmamak üzere Yönerge ile bir puan belirlenir ve ilgili programın şartlarında ilan edilir.
b) Bu adaylar daha önceden aldığı puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanından, farklı bir alanda başvuru yapabilir.
c) İlan edilen puan, puan türüne bakılmaksızın ALES puanı olarak hesaplamalara dâhil edilir.”
“(4) Hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli (beş yıl) lisans öğretimi yapan Diş Hekimliği, Veteriner ve Tıp Fakültesi mezunları ile Sağlık Bakanlığınca belirlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında uzmanlık yetkisi kazanmış olan Fen ve Eczacılık Fakültesi mezunları, lisans diploması ile başvuruda bulunabilirler. Bu adayların ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla Yönerge ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
(5) Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde de üçüncü fıkradaki hükümler uygulanır.”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup, azami tamamlama süresi on iki yarıyıldır.
(2) Doktora programı için gerekli kredili dersleri, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler en erken iki, azami dört yarıyılda tamamlayabilirler. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya ilgili maddeler ve Yönergede belirtilen en az genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.”
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Yeterlik sınavları yılda iki kez yapılır. Sınav tarihleri Yönerge ile belirlenir. İlgili öğrencinin başvurusu, danışmanın onayı ve Başkanlığın talebi sonrasında Enstitü Yönetim Kurulu, yeterlik sınavı için karar alır. Sınavın tarih ve saati, Başkanlığın bildirimi ile Müdürlükçe ilan edilir. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.”
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Sanatta yeterlik programına tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için; bir eğitim öğretim dönemi 60 AKTS’den ve toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir ders, yüksek lisans döneminde alınmış ve başarılmış ise sanatta yeterlik programında alınmasına gerek yoktur.
(3) Sanatta yeterlik programında, Başkanlığın önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden, yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en fazla iki ders (en fazla 20 AKTS) seçilebilir.”
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(1) Sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için adayların, tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla Yönerge ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir. Ancak; doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının, sanatta yeterlik çalışmalarına başvurularında ALES şartı aranmaz ve bu adayların değerlendirme işlemleri için:
a) Mezun olduğu lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanı dikkate alınmaksızın, 55’ten düşük 75’ten fazla olmamak üzere Yönerge ile bir puan belirlenir ve ilgili programın şartlarında ilan edilir.
b) Bu adaylar daha önceden aldığı puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanından, farklı bir alanda başvuru yapabilir.
c) İlan edilen puan, puan türüne bakılmaksızın ALES puanı olarak hesaplamalara dâhil edilir.”
“(3) Hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli (beş yıl) lisans öğretimi yapan Diş Hekimliği, Veteriner ve Tıp Fakültesi mezunları ile Sağlık Bakanlığınca belirlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında uzmanlık yetkisi kazanmış olan Fen ve Eczacılık Fakültesi mezunları, lisans diploması ile başvuruda bulunabilirler. Bu adayların ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla Yönerge ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.”
“(7) Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde de ikinci fıkradaki hükümler uygulanır.”
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Sanatta yeterlik programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup, azami tamamlama süresi on iki yarıyıldır.
(2) Sanatta yeterlik programı için gerekli kredili dersleri; tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler en erken iki, azami dört yarıyılda tamamlayabilirler. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya bu Yönetmelik ile Yönergede belirtilen en az genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.”
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Yeterlik sınavları yılda iki kez yapılır. Sınav tarihleri Yönerge ile belirlenir. İlgili öğrencinin başvurusu, danışmanın onayı ve Başkanlığın talebi sonrasında Enstitü Yönetim Kurulu, yeterlik sınavı için karar alır. Sınavın tarih ve saati, Başkanlığın bildirimi ile Müdürlükçe ilan edilir. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.”
MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 34 – (1) Herhangi bir yükseköğretim kurumunun yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olan öğrenciler, Üniversitenin lisansüstü programlarında verilmekte olan derslere, kayıtlı olduğu Enstitü Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığının onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilebilirler. Lisansüstü derslere kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyet işlemleri kayıtlı olduğu Enstitü Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığı tarafından yürütülür.”
MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin altıncı fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Lisansüstü program kontenjanları, lisansüstü programlarda görev alabilecek öğretim üyesi sayısı ve mevcut öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı dikkate alınarak, tezli yüksek lisans ve doktora programları için öğretim üyesi başına düşen tez danışmanlığı en fazla 14, tezsiz yüksek lisans programları için ise tezli yüksek lisans ve doktora programları hariç en fazla 16 öğrenci düşecek şekilde belirlenir. Ancak, Yükseköğretim Kurulu ile yapılan protokol dâhilinde ve Üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde yürütülen lisansüstü programlar için bu kontenjan %50’ye kadar artırılabilir. Lisansüstü programlarda öğretim üyesi başına düşen tez danışmanlığı sayısı, bu ilkeler çerçevesinde Yönerge ile belirlenir.”
MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
Geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 2020-2021 eğitim-öğretim yılından önce lisans derecesi ile doktora ve sanatta yeterlik programlarına kabul edilen öğrencilere, bu Yönetmeliğin değiştirilen; 15 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarının, 17 nci maddesinin birinci, ikinci ve dördüncü fıkralarının, 24 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarının, 26 ncı maddesinin birinci, ikinci ve dördüncü fıkralarının ve 35 inci maddesinin altıncı fıkrasının değişiklikten önceki hükümleri uygulanır.
(2) 2020-2021 eğitim-öğretim yılından önce, başka bir yükseköğretim kurumunun kayıtlı lisansüstü öğrencisi olmaksızın, lisansüstü programlara, özel öğrenci olarak kabul edilen öğrencilere, bu Yönetmeliğin değiştirilen 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin ve 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının, değişiklikten önceki hükümleri uygulanır.
(3) Bu Yönetmeliğin 38 inci maddesinin dördüncü fıkrası, 2020-2021 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanır.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum