Mustafa ALTINSOY

Mustafa ALTINSOY


OLTU BİRLİK BERABERLİK VAKFI VE MUSTAFA AĞIRMAN

19 Temmuz 2023 - 09:45

 
Mustafa ALTINSOY
 
Kültürel ve Toplumsal Kalkınma Modeli:
OLTU BİRLİK BERABERLİK VAKFI VE MUSTAFA AĞIRMAN
 
Erzurum’un en büyük ilçelerinden biri olan Oltu ve çevresi, 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Sultan Alparslan’ın komutanlarından Emir Ahmet tarafından 1080’de fethedilerek Türklerin hâkimiyeti altına girmiştir. Fethedilen bölgeye genelde Kıpçak Türkleri yerleştiğinden Oltu ismi de kuvvetle muhtemel bu boydan gelmektedir. Coğrafya bakımından stratejik bir konumda olan Oltu; Doğu Anadolu Bölgesini, Kuzeydoğu Karadeniz kıyılarına, kuzeydoğuda ise Kafkaslara bağlayan eski yolların kontrol altında tutabileceği bir noktadadır.
 
Millî Mücadele tarihimiz içinde oldukça önemli bir yeri olan Oltu’nun bağımsızlığı 25 Mart 1918’de Ermenilerin sınır dışı edilmesiyle sağlanmıştır. Bu tarih Oltu’nun kurtuluşu olarak kutlanmaktadır. Kurtuluş mücadelesi sonrası bağımsızlığını ilan eden Oltu’da, 25 Mayıs 1919-17 Mayıs 1920 tarihleri arasında, devletler tarihinde oldukça kısa sayılabilecek bir zaman dilimi içinde (357 gün) “Oltu İslam Şûra Hükümeti” adıyla bağımsız bir devlet  kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra kendi isteği ile Türkiye topraklarına bağlanmıştır. Oltu 1926 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.
 
Ciddi müesseselerin kurulmasında başlıca üç etken vardır: Bunlar; dava, idealler ve liderdir. Dava ve ideal ne kadar büyük ve aziz olursa olsun onu benimseyen, onun uğrunda en kıymetli varlıklarından canını ve malını feda edebilecek samimiyete sahip bir milletin olması gerekir. Davasında samimi, halkı doğru yola yönlendirmek, onları örgütlemek ve kesin sonuca ulaşmak gibi önemli görevleri ifa için de bir lidere de ihtiyaç vardır. Derinliksiz, günübirlik, basmakalıp, toplama, ezberci her hareket hezimete mahkûmdur.
 
Oltu’da Mustafa Ağırman(1)  Hoca’nın gayretleriyle kurulan ve onun çevresinde toplanan insanların emek vererek bugünlere getirdiği Oltu Birlik Beraberlik Vakfı (OBBV), bir vakıf olmanın yanında kültürel ve toplumsal bir kalkınma örneği/modeli de olmuştur. Rusya dağıldığında Sezai Karakoç’a “Efendim, Rusya bitti” demişler. “Hayır demiş, temel bilimleri fizik, kimya gibi okutuyorlar ve orduları var. Bunlar bitmeden bitmez.” İşte bu ilmi anlayışı ön planda tutarak hareket eden Oltu Birlik Beraberlik Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ağırman Hoca’nın “Bu bölgenin çocuklarının okumaktan başka şansları yok. Bölgede fakirlikle mücadele başka türlü olmuyor, ancak eğitimle bu fakirliği aşacağız, okumayan çocuk, genç kalmasın.” anlayışıyla başlattığı bu hareket ve açmış olduğu yol sonucu yetişen yüzlerce isim şu anda Türkiye’de çok önemli konumlarda (üniversitelerde, bürokraside, ticarette ve siyasette) görev almaktadırlar.
 
Oltu Birlik Beraberlik Vakfı emin adımlarla, temel konulardaki yaklaşımından taviz vermeden, takipçileri ve sevenleriyle geriye birçok eser bırakmış ve bırakmaya devam etmektedir. Vakıf, ağırlıklı olarak Oltu merkezli bir organizasyonla bölgede “sadakayı cariye” anlayışıyla eğitim ve kültürel çalışmalar yapmaktadır.
 
Prof. Dr. Mustafa Ağırman, geçmişte emek verdiği insanlarla irtibatını hiç koparmadı. Halen aylık olarak Zoom üzerinden yaptığı sohbetler sayesinde Türkiye’nin her yöresindeki öğrencileriyle irtibatını devam ettirmeye gayret ediyor. Bu toplantılara seksenli ve doksanlı yıllarda Oltu, Narman, Olur, Şenkaya, Göle ve Yusufeli ilçelerinin köylerinden ilgilendiği öğrencilerden şimdi akademisyen, bürokrat, imam ve öğretmenler ile Vakfa gönül vermiş insanlarla irtibat ve toplantıları devam etmektedir.
 
Vakıf’ta yıllardır süren bir gelenek var: Kurban Bayramı’nın 3. günü kaynaşma, dışarıdan gelenlerle hasret giderme, tanışma toplantıları yapılır. Bu yıl da 30 Haziran 2023’te Kurban Bayramının 3. günü bayramlaşmasına oğullarımla birlikte katıldık. Bu yılki toplantıya resmi zevatın yanında bayramda sılayı rahim yapmak amacıyla gelen yüzlerce akademisyen, iş adamı, bürokrat, siyasetçi ve misafirler de katıldı. Gelenekte her yıl bir konuşmacı bayramlaşmada bir konferans sunar. Bazen de bir masa kurulur, konuşmacılar ve müzakereciler bir dosya, bir konu, bir sorun üzerine fikirlerini sunarlar.  Ayrıca bu toplantılara Vakfın katkılarıyla yetişmiş bir konuşmacı veya dışarıdan başka konuşmacılar davet edilir.
 
Bu yılki bayramlaşma toplantısında konuşan Mustafa Ağırman Hoca, önce Vakfın geçmişteki çalışmalarını ve bu günlere nasıl gelindiğini şöyle özetledi. “Maksadımız, Oltu ve çevresindeki çocukların iyi bir eğitim almasını ve istedikleri üniversiteleri kazanmasını sağlamaktır. Bu çalışmaları Oltu Birlik Beraberlik Vakfı çatısı altında yapıyoruz. Yaptığınız hizmeti helal parayla yaparsanız maksada ermiş olursunuz, bereketli olur. Haram parayla çalarak çırparak menzili maksuda ulaşamazsınız. Temiz bir neslin yetişmesi için çalışıyoruz. Mümin bal arısına benzer. Temiz ve helal olanı yer. Temiz ve helal şeylere konar. Temiz, helal şeyler üretir. Konduğu yerde sessizce işini yapar. Kırıp dökmeden işine bakar. Hizmete inanıyorsanız, doğru bir şey yapıyorsanız, ısrarcı olmak lazım. 90’lı yıllarda bölgenin çocuklarının eğitimleri ve Türkiye’nin her tarafında görevlerde bulunmaları için uğraştık. Burada yetişen nesil, ülkemizin her yerine dağıldı. Şimdi onlar önemli yerlerde öğrenci yetiştiriyorlar. Yaptığımız çalışmalarla Türkiye’nin manevi ve kültür alanında yükselmesine gayret ediyoruz. Kendisiyle ilgilendiğimiz arkadaşlara ipotek koymuyoruz. Hatta başka grup, cemaat ve derneklerle irtibatlı olmasını teşvik ediyoruz. Gittiğiniz yerde derdiniz olsun, oradaki Müslümanlarla beraber çalışınız diyoruz.
 
Sılayı rahim yakın çevrenin elinden tutup okutmak ilim-irfan sahibi yapmaktır. Düşünün ki sizin elinizden tutan olmadı, bir okula gidemediniz, gittiniz üniversiteyi kazanamadınız. Memleketimiz Çukurova değil ki toprak işleyesiniz. Asrımızın cihadı öğrenciyi hazırlayarak üniversiteyi kazandırmak ve okutmaktır.
 
Bizim Türk milletinin tarihten gelen refleksiyle batıya doğru gitme özelliği vardır. Bu bir lütuftur. Savaşlarla gidemediğimiz yerlere işçi ve göç ederek, camiler yapıp kültürümüzü götürüyoruz. Çocuklarımızı da dünyayı idare edecek şekilde yetiştirmek lazım. Yaptığımız her şeyi resmi olarak kanunlar çerçevesinde ama inançlı ve idealist beyni hakikatle dolu bir nesil yetiştirmeye gayret ediyoruz. Yardımsever insanların desteği ile devlete yük olmadan, devletin buraya yapamadığı eğitim yatırımlarını bizler Vakfımız kanalıyla yapıyoruz. Türkiye’nin ilim-irfan, bürokrat ve akademisyen tabakası olacak, ülkeye sivil kaynak yetiştiren mektep gibi çalışıyoruz.” “Size Bilge kral Aliya İzzetbegoviç’i okumanızı tavsiye ederim. Aliya gibi Müslüman, entelektüel, ahlaklı, münevver hem de kral nasıl olunur insanlara göstermek için gayret etmeliyiz.”
 
Ağırman Hoca, yıllarca çalışmalarda öncülük ederek, yurt içi ve yurt dışından çeşitli bağış ve yardımlarla hizmet kervanını devam ettiriyor. Vakfın başkanlığını yine bu çalışmaların içinden yetişmiş sonraki kuşaktan bir grup genç arkadaşa bırakmış, kendisi de onursal başkanlığına devam ediyor. Mustafa Ağırman Hoca, Vakıf olarak geçmişte yapılan hizmetlerden bazılarını ve gelecekte yapılması düşünülen çalışmaları şöyle özetledi:
•           Oltu Birlik Beraberlik Vakfı kurularak çalışmalar bu vakıf kanalıyla resmi olarak yürütülmektedir.
•           Oltu’da arsasını Ziraat Fak. Öğretim üyesi Prof. Dr. Hikmet Özbek’in bağışladığı yere Ayşe Ana Kuran Kursu yapıldı.
•           90’lı yıllarda Oltu’dan Selam dergisi iki yıl çıkarıldı.
  
•           Radyoların revaçta olduğu dönemde Oltu da radyo yayıncılığına öncülük edildi.
•           Yurt, dershane, gençlik merkezi ve etüt merkezi açılarak öğrencilere yönelik eğitim ve etkinlikler gerçekleştirildi.       
•           Oltu’da 30 dönümlük arazide üzerinde bir eğitim merkezi yapmak istiyoruz. Bir kaç yıldan beri tüm liselerden öğrencileri üniversiteye hazırlıyoruz. Daha da kurumsallaşmak düşüncesiyle resmi olarak bir kurs açtık.
•         Yetiştirdiğimiz yeni nesil hafızlar ve klasik medrese eğitimi alan 50 civarında kız öğrencimiz ilimlerini tamamladılar. Burada çevre ilçelerden gelen öğrencileri hafta sonları eğitim vermek, yatılı kalanları da hafta içi eğitmek üzere bir hamle başlatıyoruz.
•           Bölgemizin çocuklarına dini bilgi ve İslami yaşantı eğitimi verilecek 4. binamızın temelini attık. Gelecek yıllarda daha güzel bir binada bu hizmeti vermek istiyoruz.
 
Hoca, geçmişte kendisine destek verenleri de hayırla yâd ederek Hayrettin Karaman, Feyzullah Kıyıklık, Kadir Topbaş’ın katkılarından bahsetti. Vakıf’ta görev almış birçok isimsiz kahramana teşekkür edip rahmetli Kenan Hatunoğlu’nu hayırla andılar.
 
Bu seneki davetli konuşmacı ise, bu çalışmaların içinden yetişmiş ve dört dönem Ardahan Milletvekilliği yapmış olan Prof. Dr. Orhan Atalay’dı. Atalay konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Önce eğitimi ele almamız lazım. Bu eğitim kitaplarıyla isteğiniz nesli yetiştiremeyiz. Biz çocukları oyalıyoruz. Niteliksiz çocuklar yetiştiriyoruz. Daha ince ve mikro konulara girecek çalışmalara ve kurumlara ihtiyaç var. Farzdan önce farz vardır. Önce insanı yetiştirmek gerekir, fedakârlık yapacak idealist ruhu bulamıyoruz. Onun için Oltu Birlik Beraberlik Vakfı gibi kaliteli ve idealist insan yetiştiren vakıflara ihtiyaç var.”
 
“Mustafa Ağırman Hoca bir akademisyen olarak, akademisyenlerin üniversitenin dışında da neler yapabileceğini gösterip, bölgesel ve kültürel kalkınmaya örnek olmuş Vakıf bir insandır. Oltu’daki bu çalışmalarla bağımsız, bağlantısız hareket eden, kendi yolunu çizmeye gayret eden bir vakıf anlayışıyla bölge insanının eğitimi için gayret ediyor. Sadece sözle değil bilfiil icraatın yapılıp ashab-ı suffe’nin, Daru’l-erkam’ın bir örnek uygulaması yapılmaya çalışılıyor. Mütevazı gayretlerle, toplumun sigortaları konumundaki hayra teşvik, kötülüğe fren olan bu kurumlara hepimiz elimizden geldiği kadar destek olmamız gerekiyor.”
 
17 Temmuz 2023
_______________________
1. Prof. Dr. Mustafa AĞIRMAN: 1954, Oltu / Erzurum doğumlu. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (1976) mezunu. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra, Erzurum Atatürk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesine İslâm Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi oldu. Doktorasını 1992’de “Hz. Muhammed’in Savaş Stratejisi” teziyle tamamladı. 2002 yılında doçent unvanını aldı. Mustafa Ağırman Hoca iyi seviyede Arapça, Farsça ve Fransızca biliyor.  Çok sayıda yayınlanmış eseri bulunan M. Ağırman hoca, 2008 yılında Profesörlüğe yükselmiştir.  Erzurum Üniversitesinden emekli olan Prof. Dr. Ağırman, halen Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde göreve devam etmektedir. 
 
 2. Mustafa Ağırman Hoca’nın yaptığı çalışmaları kendi anlatımıyla aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:  https://incikoyum.com/hafiz-mehmet-akbulutun-ardindan/

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum